Obavijest bolesnicima

Zbog povećanog interesa korisnika vezano uz rad i kontrolne preglede u Ambulanti za HIV u trenutnoj epidemiološkoj situaciji napominjemo da Ambulanta za HIV radi prema unaprijed zakazanim terminima uz pridržavanje epidemioloških mjera kao što je nošenje maske i fizička distanca. Savjetovanje i testiranje na virusne hepatitise i HIV provodi se svaki radni dan u vremenu od 15:30 do 18:30 sati. Izdavanje nalaza se obavlja u isto vrijeme.

Ambulantna skrb za zaražene HIV-om

Voditelj Referentnog centra:  Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med.

Ambulanta djeluje u sklopu Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om. U njoj možete dobiti usluge dijagnostike i liječenja zaraze HIV-om, psihosocijalnu podršku te uslugu EmERGE m-health.
U našoj ambulanti susrećemo se s različitim potrebama naših bolesnika. Svjesni smo da specifične individualne potrebe mogu utjecati na bolesnikovu sposobnost nošenja s HIV-infekcijom, stoga nastojimo biti osjetljivi na njih te ih razmatrati prilikom planiranja skrbi za Vas.
Ako niste HIV-pozitivni, ali netko Vama blizak je, i muče Vas razna pitanja i dileme vezane uz različita područja Vašega života- slobodno se obratite našem osoblju.
Ukoliko imate potrebe povezane s konzumiranjem droge, surađivat ćemo s odgovarajućim službama (uz Vašu suglasnost) kako bismo Vam osigurali najbolju moguću skrb.

Predstavljamo naše usluge

-u sklopu Ambulante 6/1 postoji:
Ambulanta 6/1
Liječnici: Prof. dr. sc. Josip Begovac, prim. dr. Šime Zekan, dr. Vanja Romih Pintar (tel: 01/2826 227)
Medicinske sestre: Ivana Javorić, bacc.med.tech., Željka Županac, bacc. med. tech. Marica Majdandžić, ms.,(tel: 01/2826 206)
Radno vrijeme: radnim danom (pon-pet) od 7:00 do 15:00
Za pregled nije potrebna uputnica, a naručivanje je obavezno kod medicinskih sestara (tel. 01/2826-206 od 10-13h).

Psihosocijalna služba
Radi radnim danima (pon-pet)
Psiholozi:
Sanja Belak Škugor (7:00-15:00 h), tel: 01/46 78 243; mob: 091-4012-575; e-mail: sbelak@bfm.hr
Zoran Radošević (12:00-18:30 h), tel: 01/2826 147; mob: 091-4012-543 ; e-mail: zradosev@bfm.hr
Socijalna radnica:
Kristina Duvančić, Tel: 01/2826 147 (7:00-14:00 h); mob: 091-4012-583; e-mail: kduvanci@bfm.hr
Usluga EmERGE m health
Psihologinja:
Ivana Benković (7:00-15:00 h), tel: 01/ 2826 145; mob: 091-4012-661; e-mail: ibenkovic@bfm.hr

Testiranje na HIV
U našoj Klinici testirati se možete testirati na HIV:

– besplatno i anonimno (pod šifrom) – u sklopu Centra za besplatno i anonimno  testiranje na HIV (u Ambulanti 6/1). Uz HIV, možete se (također besplatno i anonimno) testirati i na hepatitis B i C.  Samom testiranju prethodi kratko povjerljivo savjetovanje tijekom kojeg ćete dobiti informacije o HIV-u, postojećim rizicima itd. A sve što Vas dodatno zanima, moći ćete pitati našu savjetnicu. Rezultati testiranja gotovi su za 2-3 radna dana (ako se testirate samo na HIV), odnosno za 3-5 radnih dana (ako se, uz HIV, testirate i na virusne hepatitise)
Radno vrijeme: pon-pet od 15.30-18.30h. Prethodna najava nije potrebna.

– s uputnicom Vašeg obiteljskog liječnika –  ukoliko ste upućeni od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite na HIV testiranje, javite se u Dijagnostičku ambulantu Klinike od 7-9 sati (od ponedjeljka do petka)  koja se nalazi odmah nasuprot porte.

Info-telefoni: 01/4678 243 i 01/ 2826 147 (od ponedjeljka do petka od 7-18.30 h)
Na navedeni broj telefona možete dobiti informacije vezane uz HIV-problematiku.

Testiranje za dokumente (viza, životno osiguranje…)

Ako morate napraviti test na anti HIV radi vize (ili za neki drugi dokument ili sl.), javite se Odjelu za dijagnostiku krvlju prenosivih bolesti Hrvatskog zavoda za transfuziju u Petrovoj ulici br. 3, u Zagrebu. Uzimanje uzoraka obavljaju radnim danom od 7:30- 11 h.
Cijena je 79,00 kn (odnosno 119 kn ako nalaz želite dobiti za 24 sata ili 238 kn ako Vam je nalaz potreban unutar 2 sata).
Nalaz se može izdati na engleskom.
Dodatne informacije možete dobiti na sljedećem telefonskom broju: 01/ 46 00 325

Testiranje na spolno prenosive bolesti za osobe muškog spola (tzv. “popodnevna Klinika”)
Popodnevna klinika zbog epidemiološke situacije ne radi do daljnjega.
Radno vrijeme: ponedjeljkom od 15.30 – 18.30
Za dodatne informacije možete nazvati brojeve 01/ 4678-243 ili 01/2826-147 od 7.00-18.30 h.
Muškarci se mogu testirati na: HIV, hepatitis B i C, klamidiju, gonoreju, sifilis… (Za prvi i kontrolne preglede NISU potrebne uputnice od nadležnog liječnika niti uputa od drugih specijalista. )
Namijenjena je osobama muškog spola koji su imali, imaju ili misle da bi mogli imati neku spolno prenosivu bolest ili naprosto žele provjeriti da li su pod rizikom od takve bolesti.

Kako naša služba funkcionira?

Prilikom prvog pregleda trudimo se primiti Vas u što kraćem roku (unutar sljedeća 2 radna dana) uz prethodni telefonski dogovor kod medicinskih sestara na tel: 01/2826 206- od 10-13 sati.
Kod gotovo svih kontrola izvadit će Vam se krv za pretrage te obaviti pregled i razgovor s liječnikom. Na taj način pratimo Vaše zdravlje te donosimo odluku kakvo je liječenje za Vas najprikladnije.
Preporučamo da se prijavite kod liječnika primarne zdravstvene zaštite. Ukoliko imate nekih zdravstvenih problema koji nisu vezani uz HIV, Vaš liječnik je najbolja osoba koja Vam može u tom slučaju pomoći. Ukoliko trebate pomoć oko pronalaska liječnika primarne zdravstvene zaštite možete se javiti našoj psihosocijalnoj službi.

Što ako odmah moram vidjeti liječnika?

U slučaju da je stanje hitno i povezano s nekom infekcijom uvijek Vam stoji na raspolaganju naša ambulanta radnim danom od 8-15h, a vikendom i u poslijepodnevnim satima Hitna ambulanta klinike (radi 24 sata).

Kako mogu dobiti svoje lijekove za HIV?

Klinika ima svoju vlastitu ljekarnu u kojoj ćete dobiti sve lijekove potrebne za liječenje zaraze HIV-om. U centru možete dobiti sve potrebne informacije o lijekovima koje uzimate.

Plaća li se antiretrovirusna terapija (lijekovi kojima se liječi HIV infekcija)?

Ukoliko ste zdravstveno osigurani, liječenje HIV-infekcije za Vas je u potpunosti besplatno (za liječenje vezano uz HIV infekciju nije potrebno dopunsko zdravstveno osiguranje ni participacija).

Što ako nemam zdravstveno osiguranje?

Obratite se našoj socijalnoj radnici koja će Vas informirati o mogućim načinima za uređenje istog.
Socijalna radnica: Kristina Duvančić, tel: 01/2826 147

Što ako trebam bolničko liječenje?

Ukoliko imate akutnu komplikaciju HIV-bolesti potrebno je javiti se u ambulantu VI/1 kako bi se obavio pregled i ustanovila potreba za eventualnim bolničkim liječenjem (u redovnom radnom vremenu od 8-15h). Van radnog vremena javiti se u Prijemnu ambulantu gdje ce Vas pregledati dežurni liječnik te po potrebi uputiti na bolničko liječenje.
Tijekom bolničkog liječenja za Vas će se skrbiti tim liječnika, sestara i osoblja psihosocijalne službe koji imaju iskustva u radu s oboljelima od HIV-a.

Što ako sam toliko bolestan da ne mogu samostalno doći do bolnice?

Ukoliko ne možete samostalno doći do Klinike, možete koristi usluge sanitetskog prijevoza. Obratite se službi hitne medicinske pomoći ili Vašem liječniku primarne zdravstvene zaštite.
Ukoliko trebate njegu u kući, patronažna sestra Vam može biti poslana od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite. Za sada ne postoji posebna služba za kućnu zdravstvenu njegu HIV oboljelih osoba.

Što ako trebam nekoga za razgovor?

Ponekad HIV bolest postane preopterećujuća za osobu te je preplave misli i emocije s kojima se ne može adekvatno nositi. Savjetovanje sa psihologom, socijalnom radnicom ili savjetnicom omogućuje Vam da podijelite svoje probleme i zabrinutosti te Vam pomaže da se lakše nosite s njima. U sklopu ambulante VI/1 postoji psihosocijalna služba gdje možete koristi usluge psihologa i socijalnog radnika.
Psiholozi:
Sanja Belak Škugor (7:00-15:00 h), tel: 01/46 78 243; mob: 091-4012-575; e-mail: sbelak@bfm.hr
Zoran Radošević (12:00-18:30 h), tel: 01/2826 147; mob: 091-4012-543; e-mail: zradosev@bfm.hr
Socijalna radnica:
Kristina Duvančić, Tel: 01/2826 147 (7:00-14:00 h); mob: 091-4012-583; e-mail: kduvanci@bfm.hr

U čemu Vam psihološko savjetovanje i savjetovanje socijalnog radnika može pomoći?

– krizne intervencije kod HIV dijagnoze i donošenje odluke kome reći
– podrška pri nošenju s emocionalnim poteškoćama kao što su šok, strah i tjeskoba, depresija, ljutnja i frustracija, krivnja, neizvjesnost
– savjetovanje vezano uz sigurnije seksualne odnose
– savjetovanje kod roditeljstva i planiranje trudnoće
– priprema na počinjanje uzimanja lijekova te jačanje privrženosti HIV terapiji
– tugovanje
– seksualni problemi
– problemi u partnerskim odnosima
– istraživanje životne perspektive
– olakšavanja prilagodbe na bolest (jačanje osobnih resursa te resursa zajednice-posredništvo)
– podrška značajnim drugima (obitelj, partneri)
– pri problemima vezanim uz zdravstveno osiguranje
– ostvarivanje različitih prava (socijalnih, radnih, zdravstvenih…)
– posredovanje s drugim institucijama (stomatolog, liječnik primarne zdravstvene zaštite…)

Što ako imam koinfekciju s virusima hepatitisa?

Ako imate koinfekciju hepatitisa i HIV-a, Vaša terapija i liječenje će se koordinirati uzevši u obzir oba problema u sklopu naše ambulante 6/1.

Što ako je moje dijete HIV pozitivno?

Možete li se skrbiti za djecu koja žive s HIVom? U sklopu našeg centra liječe se i djeca (dojenčad i starija djeca) rođena od HIV pozitivnih majki. U slučaju da je potrebno bolničko liječenje djeteta, ono se upućuje na dječji odjel u sklopu naše klinike gdje će ga pratiti HIV specijalist te specijalisti za infektologiju dječje dobi.

Najnovija istraživanja i lijekovi

Dobiva li centar informacije o najnovijim kliničkim istraživanjima i novim lijekovima? Klinika za infektivne bolesti surađuje s institucijama u svijetu koje se bave kliničkim istraživanjima novih lijekova za liječenje zaraze HIV-om. Naš centar nastoji najbolje liječiti zarazu HIV-om i na taj način poboljšati kvalitetu života i produžiti životni vijek osoba koje žive s HIV-om. Imamo pristup najnovijim informacijama koje nam pomažu da se brinemo o Vama na najbolji mogući način. Postoji mogućnost pristupa novim lijekovima (koji još nisu registrirani u Hrvatskoj), ako se za time pokaže potreba. O tome ćete razgovarati s liječnicima koji skrbe za Vas u našoj Ambulanti 6/1.

Što mogu napraviti kako bih pomogao sam sebi da ostanem zdrav?

Veliki broj antiretrovirusnih lijekova koji stoje na raspolaganju osobama koje žive s HIV-om omogućuju da ljudi ostanu puno duže u dobrom zdravstvenom stanju. No, osobe koje žive s HIV-om također mogu imati važnu ulogu u održavanju svojeg dobrog zdravstvenog stanja. Mnoge osobe koje žive s HIV-om vjeruju da, ako žive zdravo (koliko je to moguće), mogu smanjiti rizik oboljenja od neke bolesti povezane s HIV-om. Možemo Vam pomoći i savjetovati Vas o stvarima kao što su: prestanak pušenja, zdrava prehrana, tjelovježba, prevencija i cijepljenje protiv drugih infekcija. Pitajte svog liječnika specijalistu za HIV ili člana tima u centru za više informacija o tome.
Centar ima na raspolaganju mnogo informativnog materijala koji možete uzeti u čekaonici centra i odjelima klinike. Ako ne vidite materijale koji vas zanimaju, molimo Vas, pitajte osoblje centra.

Kako je osigurana povjerljivost moje dokumentacije?

Veliku važnost posvećujemo očuvanju povjerljivosti vaših medicinskih podataka. Podaci su strogo čuvani u arhivi s ograničenim pristupom.

Što ako se želim testirati na HIV?

Testiranje na HIV provodi se u našoj Ambulanti 6/1 svakim radnim danom od 15.30 do 18.30 sati. Testiranje je anonimno, besplatno i povjerljivo. Nije vam potrebna zdravstvena iskaznica niti uputnica liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Prije i poslije testiranja provodi se savjetovanje.
Dodatne informacije možete dobiti kod djelatnika naše psihosocijalne službe, na tel. 01/ 2826 147 ili 01/ 4678 243.

Što ako trebam potvrdu o HIV statusu na ime i prezime (dokumenti, viza i slično)?

Ukoliko trebate potvrdu o svom HIV statusu za vizu ili neki drugi dokument gdje mora biti navedeno vaše ime i prezime,  javite se Odjelu za dijagnostiku krvlju prenosivih bolesti Hrvatskog zavoda za transfuziju u Petrovoj ulici br. 3, u Zagrebu. Uzimanje uzoraka obavljaju radnim danom od 7:30- 11 h.
Cijena je 79,00 kn (odnosno 119 kn ako nalaz želite dobiti za 24 sata ili 238 kn ako Vam je nalaz potreban unutar 2 sata).
Nalaz se može izdati na engleskom.
Dodatne informacije možete dobiti na sljedećem telefonskom broju: 01/ 46 00 325

Testiranje preko uputnice liječnika primarne zdravstvene zaštite

Ukoliko ste upućeni od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite na HIV testiranje tada se javite u dijagnostičku ambulantu klinike od 7-9 h koja se nalazi odmah nasuprot porte.

Kako doći do nas

Ambulanta 6/1, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Mirogojska 8, 10 000 Zagreb
Ako koristite javni gradski prijevoz: tramvajske linije broj 8 i 14 u smjeru Mihaljevca odvest će Vas do stanice „Gupčeva zvijezda“ na kojoj silazite. Uputite se Mirogojskom cestom do križanja s malom uličicom Rockefellerova odakle možete ući u Kliniku. Ukoliko dolazite automobilom, ulaz u Kliniku moguć je isključivo iz Mirogojske ceste br. 8 (ulazna rampa).