Novi koronavirus (SARS-CoV-2) i bolest koju uzrokuje (COVID-19)

Najnovije objave

Zagreb, 24.2.2020.  Brojevi telefona za informacije o novom koronavirusu:

Ukoliko ste bili u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 bolesti, imate povišenu tjelesnu temperaturu i simptome od strane gornjeg dišnog sustava (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: kašalj, grlobolja, kratak dah), možete nas za daljnje informacije kontaktirati na brojeve telefona:

091/4012-784
091/4012-790

Ukoliko ste putovali u zahvaćeno područje (u ovom trenutku zahvaćenim područjem smatramo Kinu, Južnu Koreju te Lombardiju i Veneto u Italiji) i nemate simptome bolesti, molimo da informacije koje vas zanimaju zatražite od nadležnih dežurnih epidemiologa. 
Brojeve telefona možete naći na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: www.hzjz.hr 

Zagreb, 21. veljače 2020. -  Novi korak u prevenciji korona virusa - Odlukom ministra zdravstva osnovana je posebna karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”

Ministar zdravstva Vili Beroš donio je odluku o osnivanju karantene kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana od potencijalne ugroze korona virusom, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  U karanteni koja je osnovana u Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević “ boravit će osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene korona virusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze. Trajanje karantene trajat će sukladno zdravstvenim procjenama. Ova odluka stupila je na snagu danas.
“Do danas, na sreću, u Hrvatskoj nema zaraženih i oboljelih osoba od korona virusa. Međutim, ne želimo ništa prepuštati slučaju u zaštiti hrvatskih građana od ove ugroze. Iskustvo iz susjedne Italije i nekih drugih sredina traži od nas da “pušemo i na hladno”, pa sam stoga odlučio, uz sve do sada poduzeto, osnovati karantenu kao još jednu dodatnu preventivnu mjeru,” - izjavio je ministar Vili Beroš.


Upute za prikupljanje uzoraka za testiranje na novi koronavirus (SARS-CoV-2) v.3, 24.2.2020.

Upute za pakiranje infektivnih uzoraka - video prilog (Datum objave 6.2.2020.) 

Postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na novi koronavirus (2019-nCoV) v.7., 5.2.2020.
 


 

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti uključujući i koronavirus 

Coronavirus (2019-nCoV) - Infografika
Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske izradilo je ovu infografiku kako bi građanima omogućili bolje razumjevanje i veći stupanj sigurnosti kada se radi o Coronavirusu (2019-nCoV).


Odjel za izolaciju visokokontagioznih bolesnika u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"Mjere zaštite zdravstvenih djelatnika pri zbrinjavanju bolesnika inficiranih novim koronavirusom

 

(Video preuzet uz odobrenje Uredništva 24 sata)


+ Laboratorij za biosigurnost razine 3 (biosafety level 3) za dijagnostiku opasnih uzročnika (više...) 

 

Pakiranje infektivnih uzoraka - koronavirus


Video pripremile: Petra Svoboda, dipl.ing.biol., dr. sc. Željka Mačak Šafranko, mag. biol. mol. , Odjel za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti  "Dr. Fran Mihaljević", Zagreb, veljača, 2020.

Potrošni materijal potreban za uzorkovanje i pakiranje infektivnog materijala